Wednesday 30 December 2015

Ikan Duri Masak Asam

Hari nie ibu nak kongsi dengan semua tentang sejenis ikan yang manis jugak isinya.Sedap dan lembut isinya bila dimasak. Terutamanya masak asam. Ikan Duri....Mungkin ada yang tak tahu samada ikan ini ikan laut atau ikan darat. Ibu update sikit yer..Kalo ikut Wikipedia, Ikan Duri merupakan spesis ikan air tawar.
Ikan Duri yang ibu guna ni adalah ikan duri yang bila besar jadi ikan mayong..Macam tulah rasanya...Ibu ada tag gambar ikan duri kat entri..Bolehlah tengok2...
Jom kita melawat ke resipi

IKAN DURI



Bahan-Bahan :

3 Ekor Ikan Duri
Garam (Secukup rasa)
3 Sudu Besar Asam Jawa (Air asam Sukat ikut kuah yang kita nak)
1 Sudu Kecil Halba
1 Ikat Daun Kesom
Minyak (untuk menumis)
1cm Halia (Dimayang)
½ Biji Bawang Besar (Dimayang)
1 Kuntum Bunga Kantan (Jika ada)
2 Biji Tomato

Bahan Dikisar / Ditumbuk:

1 1/2 Biji Bawang Besar
4 Biji Bawang Putih
10-15 Biji Cili kering (Ikut kepedasan)
3cm Kunyit
2cm Halia
1 Sudu Kecil Jintan Manis

Cara-Cara Membuatnya :

1.      Panaskan minyak, kemudian, masukkan bahan-bahan yang telah siap dimayang, 
dan juga halba. Goreng sehingga kekuningan
2.      Selepas itu, masukkan pula bahan-bahan yang telah dikisar. 
Tumis sehingga naik minyak
3.      Kemudian, masukkan ikan duri dan kacau sebati dengan tumisan. 
Bila dah agak sebati, masukkan air asam jawa. Biarkan sehingga menggelegak
4.      Masukkan garam, tomato, daun kesom & bunga kantan

~ Sudah ready untuk lunch~


No comments:

Post a Comment